Pedáltaposók blogja

Karikázzunk.blog

Karikázzunk.blog

Kerékpárválasztás ABC-je

2022. február 23. - karikázzunk blog

Kerékpárválasztás

avagy neked milyen bringára van szükséged

     Sokan kérdezik különböző csoportokban, neki éppen milyen kerékpárra van szüksége. Tavasz közeledtével megszaporodnak az ilyen jellegű érdeklődések, sokan határozzák el, új kerékpárt szeretnének. Ha nagyon szeretnél rendszeresen bringázni, csak éppen nem tudod, épp milyenre lenne szükséged, olvasd át az alábbi cikket. Itt áttekintjük a különböző kerékpár típusokat, leírással.

 Városi kerékpár

     A városi kerékpárt első ránézésre mondhatnánk hagyományos kerékpárnak. Szüleink, nagyszüleink is ezekhez hasonló bringákon tekertek, jó eséllyel olvasóim nagy többsége is ilyeneken tanult. Mondhatjuk klasszikus kerékpárnak is. Elsősorban városi közlekedésre tervezték, alacsony átlépésű magassággal, hajlított kormánnyal, és minden kiegészítővel, ami ehhez kellhet.

     Aki ilyet szeretne, számoljon rövidebb távokkal, boltba, munkahelyre stb. Bár strapabíró, olcsó gépek, de a felhasználási cél miatt általában sokkal nehezebbek túrázós, sportos társaiknál. Hosszabb távoknál kijön a súly, és áttétel hátránya, könnyen le lehet maradni vele a csoporttól. Bár a nyereg széles kialakítása miatt vonzó lehet a kényelem szempontjából, hosszabb (pár 10 km-es távon) már jelentkezhetnek altáji fájdalmak, tekintettel arra, hogy a nyeregben 90 fokban kell ülni rajta, így az egész testsúly itt támaszkodik. Rövid távon viszont nem probléma.

      Vásárolj ilyet, ha ilyen célod van.

 

 

 

 Trekking, avagy túra kerékpár

       A túra kerékpárok, vagy ahogy hivatalosan is hívják, trekkjngek, kifejezetten a túrázóknak, a hosszabb távot tervezőknek készült. A vázgeometria, a testpozíció és a bármilyen kiegészítő felhelyezését szolgáló kialakítás mind-mind ezt a célt szolgálja.

      Ezt a bringát használhatod szilárd burkolaton, föld- vagy murvás úton, nem szeppen meg. Általában széles áttétellel rendelkeznek, így a kicsit tempósabb menet, vagy az emelkedők sem jelentenek kihívást. Eléggé magas építésű, hogy a kényelmes testtartás biztosított legyen. Ezt a célt szolgálja a kissé hajlított kormány is. Ha még csuklótámaszos markolat is párosul hozzá, igazán szuper élmény fog adni. A jó terepen való haladást biztosítja, ha még első teleszkóp is be van építve. Ezt aszfalton érdemes lockolni, kikapcsolni, energiát spórolunk vele.

      A külső köpeny szélesség valahol az országúti vékony, és a MTB vastagabb között helyezkedik el. Külső köpeny lehet kicsit simább, vagy kisebb tüskékkel. Amolyan hibrid kerékpár, amellyel jobb erdei utakon, és aszfalton is ugyanolyan teljesítményt ad.

      Általában gazdag felszereléssel lehet megvásárolni, úgymint csomagtartó, sárvédők, világítás, amely lehet agydinamós is, csengő és prizmák.

      Ha hosszabb távokat szeretnél megtenni, ő a neked való.

  

 

 Mountain Bike - MTB

      A Mountainbike kerékpárok talán a legtöbb tévhitre okot adó típus. Mielőtt megkérdeznéd, de hát ez egy hegyi kerékpár, tehát csapathatok hegyen - völgyön, sajnos azt kell mondanom, nem. Ha MTB-t vettél, akkor annak a speciális terepre való mivoltával is tisztában kell lenned. De akkor mi is van?

      Hát az, hogy MTB és MTB között is különbségek vannak a felhasználást illetően. Ez azt is jelenti, hogy ne kezdj el ugratni mondjuk egy általános használatra kifejlesztett MTB-vel, mert abból sajnos alkatrész törés lesz.

      A vázgeometria, és a kialakítás alapján az alábbi MTB fajták léteznek:

  • Enduro / All Mountain (AM)
  • Freeride
  • Downhill
  • Trial
  • Dirt Jumping
  • Single-speed
  • Cross Country Maraton
  • Cross Country

      Sikerül megkevernem? Ez volt a vél. :D Ne használj soha olyan bringát a kedvenc hobbidra, amit nem arra a területre fejlesztettek ki. Komoly sérülést szerezhetsz. A kerékpáros sport veszélyes üzem.

            A következőkben jön néhány kép a különböző MTB fajtákról.

 All - Mountain: magasabb emelkedők, és komolyabb domborzati viszonyok leküzdésére.

 

 

Freeride: hegynek lefelé, ugratókon kiváló. Gyors manőverezés, szuper erdei csapatás.

 

 

Downhill: kifejezetten hegynek lefelé ereszkedéshez. Ezzel a kerékpárral sílifttel, egyéb eszközzel menj fel a hegyre, és küldheted is lefelé.

 

Trial: kijelölt pályán minél kevesebb hibával kell végigmenni.

 

 

Dirt Jumping: BMX és a MTB között helyezkedik el, nincs első fék, hogy a kormányt körbe tudják forgatni.

 

 

Single Speed: egysebességes MTB, csak jó erőnlétbe lévő bringásoknak.

 

 

Cross Country: csak kíméletesebb erdei terepre való, ezzel ne akarjunk komolyabb sziklákat, ugratókat megmászni.

 

 

Cross vagy cross trekking kerékpár

             Gyakorlatilag a trekking bringákkal egyezik meg, csak éppen minden, vagy jó részt minden kiegészítő hiányzik róla. Azoknak, akik kifejezetten sportos kerékpározásra vágynak vegyes terepen. Előnye, hogy bármit felszerelhetünk rá, ami egyébként a trekking bringákon rajta van, de ha nem, hát úgyis kitűnő.

 

Országúti kerékpár

             Országúti, azaz versenykerékpár. Kifejezetten sportolásra tervezett kerékpár. Minden alkatrésze a rendkívül gyors haladást szolgálja. Nagy átmérőjű kerekek nagynyomású, vékony gumikkal. Erősen hajlított koskormány, mely előredőlő, minimális légellenállású testtartást biztosít a különleges vázgeometriával együtt. Általában rendkívül könnyű. Rövid tengelytáv a gyors manőverezés érdekében. Elsősorban országúti versenyzésre, kerékpározásra javasolt, olyannyira, hogy a magas nyomásra felfújt gumik az éles kavicsos utat egyáltalán nem bírja.

 

 

Fitness kerékpár

             Gyakorlatilag egyenértékű az országúti kerékpárral, csak ezt egyenes kormánnyal szerelik, akik idegenkednek a koskormánytól, vagy kicsit kényelmesebb ülés pozíciót szeretnének.

 

Gravel kerékpár

             Ez egy igazi hibrid kerékpár. Se nem országúti, habár koskormányos, sem nem trekking, és még csak nem is MTB. De igazából egy kicsit mindegyik. A fejcső általában kicsit magasabb, mint az országúti társáé, a gumi vastagabb annál, de nincs a trekking méretén, és igazi hegyi utakon csapatás híve is, bár nincs első teleszkóp. A rázkódás elnyelést a karbon első villák biztosítják, így árban kicsit a magasabb kategória. Több helyen vannak rajta rögzítési pontok, így túrázáshoz szükséges táskákat több helyre fel lehet szerelni. A külső gumi mintázata is átmeneti, alkalmas a hegyi utakra, és az aszfaltra is. Szóval ha sportos kerékpározásra, de változatos terepre vágysz, igazi társad a gravel.

 

 

           

      Szóval, ahogy láthatod, kerékpárból van bőven választék. Most már csak azt kell eldöntened, hogy melyik a te elképzelésednek megfelelő, és irány a bolt. Ha még mindig bizonytalan vagy, vedd fel velem a kapcsolatot, vagy kérd egy közeli szaküzlet segítségét.

 

Szerző: Karikázzunk

 

A bejegyzés trackback címe:

https://karikazzunk.blog.hu/api/trackback/id/tr117752248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása