Pedáltaposók blogja

Karikázzunk.blog

Karikázzunk.blog

5 egyszerű szabály a kerékpár téli tárolására

... avagy mit tegyünk, hogy a bringánk tavasszal készen álljon az indulásra

2021. november 02. - karikázzunk blog

Eljött az ősz, sokan leteszik a kerékpárt. Érdemes ilyenkor néhány fontos dolgot elvégezni, hogy amikor ideér a tavasz, akkor kerékpárunk már útra készen várjon. s amint beköszönt a jó idő, egyből nyeregbe pattanhassunk. Azt ugye mondani sem kell, nem szabad ég alatt tárolunk, mert könnyen így járhatunk:

rozsda_a_biciklin.jpg

Az első, és legfontosabb, hogy mossuk le. Természetesen a mosást követően érdemes még az utolsó napok napsütését kihasználva meg is szárítani, hiszen nem csak a nedves hely, hanem a maradék nedvesség is komoly korróziót okozhat az alkatrészeken.

A mosást illetően mindenki másra esküszik. Valaki szivaccsal, mosószerrel, valaki nagynyomású mosóval végzi el. Mindenesetre, amennyiben az utóbbi mellett döntesz, figyelj arra, hogy a csapágyak környékén (kerékagy, hajtókar) ne közvetlenül veresd le a sarat, mert könnyen a tengely beázhat, amit ismét a korrózió okozója lehet.

A mosás szárítás után a lánc ellenőrzése, s ha maradt még rajta kosz, akkor lánctisztítóval alapos tisztítás, majd az olajzás. Ez a művelet a legfontosabb. Nagyon közel van a talajhoz, nagy mennyiségű koszt, vizet kap, így fokozott figyelmet érdemel. Kaphatóak nem túl drágán speciálisan kerékpár lánc olajozására szánt kenőanyagok, mindenképpen ezt használd! Nem, a sufniban talált fáradt olaj nem ajánlott!

Amennyiben a kerekeken lesz tárolva, mindenképpen az előírt nyomásra fel kell pumpálni. Tekintve, hogy a hagyományos kerékpároknak azért van 15-20 kg körüli súlya, így a laposabb gumi a hosszú téli állás során a talajjal érintkezve megtörik, ami a későbbiekben defekthez is vezethet. Ennek baleset veszélyét gondolom nem kell külön ecsetelni. A tél során rendszeresen, de legalább havonta érdemes még ránézni, és pumpálni bele, amennyiben szükséges.

A legjobb megoldás a falra szerelt kerékpártartón tárolás, ami még helyet is spórolhat nekünk.

Végezetül érdemes mindezek után takaróponyvával lefedni. Nagy multiknál időszakosan kaphatóak kerékpár takarók, amelyek bőven megfelelnek a célnak.

 

SZERVIZ!

Amennyiben a téli hónapok alatt eléggé hiányzik már a kerékpározás, és a tavasz első sugaraival rögtön rónánk a kilométereket, mindig gondoljunk a szervizre. Ahogy beköszönt a kerékpáros szezon, tömegek indulnak el. Ilyenkor sokan szembesülnek, hogy őszi defektet elfejlette megjavíttatni, gyors átnézés kellene, mert barátokkal többnapos túrát gondoltak ki a télen, első elinduláskor valami fura zörej jön a váltó felől stb. Nosza, megyünk a szervizbe. Csakhogy a szervizek ilyenkor telítve vannak, gyakori a 2-3 hetes határidő. 

Szóval a szerviz. Mindig időben gondoljunk rá, és a téli hónapok alatt érdemes ezt mér elvégeztetni, így elkerülhető a várakozás, a sorbanállás és az idegeskedés. ;) .



A bejegyzés trackback címe:

https://karikazzunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3216742458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2022.02.28. 06:16:31

Fura. A néhai outim külsőjén csak keményre fújt állapotban látszottak a repedések.

karikázzunk blog 2022.02.28. 06:25:03

@Le a spammerekkel: Előfordulhat, de a jellemző inkább, hogy laposabb állapotban jobban látszik.
süti beállítások módosítása