Pedáltaposók blogja

Karikázzunk.blog

Karikázzunk.blog

Kerékpáros túraútvonalak a Velencei-tótól kiindulva

2022. március 01. - karikázzunk blog

Kerékpáros túraútvonalak a Velencei-tótól kiindulva,

avagy miért érnénk be csak az ismert kis körrel

            Ebben a cikkben elsősorban a Velencei-tótól kiindulva néhány lehetséges kerékpáros útvonalat szeretnék ismertetni. Sokan megérkeznek a tóhoz, és neki indulnak az un. “kiskörnek”, és lehet nem is gondolják, hogy bizony vannak más lehetőségek is. Az útvonalak nagy részére igaz, hogy jól ki van táblázva, és az útra is felfestve, (néhány kivételtől eltekintve) így érdemes figyelni a zöld táblákat.

273885453_5215165611848230_7453343126391791229_n.jpg

          Természetesen elindulni bárhonnan lehet. A leírás Velencéről indulva veszi sorba az érintett területeket.

          Lássuk részleteiben:

A kiskör

            Az első legyen természetesen a kiskör, amennyiben még nem próbálta ki, érdemes talán ezzel kezdeni. A kiskör jelentős részén védett kerékpáros úton haladhatunk, csak kevés helyen kell megszakítani a biztonságos kerékpározást közúti haladással. Velence Ország útról indulva pár száz métert kell megtennünk, ér rátérhetünk az Evezős útra, amely egyenesen a pákozdi arborétumhoz vezet. Ameddig odáig eljutunk, kellő távolság ahhoz, hogy az izmok, és ízületek bemelegedjenek. Itt jön egy nagyobb, de rövid emelkedő, és ha azt abszolváltuk, jön az első megállási lehetőség azoknak, akik nem egyben szeretnék lenyomni a kört. Az arborétum.

            Tovább indulva előbb egy erősebb lejtő, majd egy erdei menet, és azután érünk be Pákozdra. Itt lehet választani, hogy a kijelölt kerékpár útvonalon, vagy a mellékutcákban megyünk-e keresztül a községen. A főúton több helyen tilos a kerékpározás, ezért érdemes ebből a kettőből választani.Pázkodról Dinnyés felé ismét közúton kell haladnunk, ami fokozott odafigyelést igényel, mert a gépjárműforgalom is előszeretettel használja az utat. Az út végén ismét megállási lehetőség.

            Innen már védett kerékpár úton haladunk Agárd felé, előbb egy kilátó mellett haladunk el, majd a községbe beérve letérhetünk a tópartra, és azon haladunk szinte egészen Velencéig. Útközben sok lehetőség megállásra, felfrissülésre vagy esetleg étkezésre is.

            Velencén többször át kell haladnunk a főúton, ahol figyelnünk kell, mivel nem mindenhol van a kerékpárosnak elsőbbsége, amelyet az autósok egy része kis használ. Így haladunk el a Korzó mellett, majd tovább haladva vissza is térhetünk a kiindulási pontra.

            A túra nehézségi foka: könnyű

            Átlagos edzettséggel megállás nélkül simán teljesíthető 1,5 óra alatt.

A túra tervezéséhez segítség az alábbi linken:

https://turistautak.openstreetmap.hu/mentettutv-16322879046fog

Itt navigációhoz .gpx is file is letölthető.

 

Egy egészen kis kör

            Egy egészen kis kör is belekerül a javaslatba. és pedig azért, mert vannak, akik még sosem kerékpároztak 30 km-t,a mi a tó megkerüléséhez minimálisan szükséges, de el szeretnék kezdeni, és ki szeretnék az élményt próbálni.

            Velence Ország útról kiindulva egészen Kápolnásnyékig haladunk, ahol balra elkanyaradunk az Arany János utcába, majd a Kutas sor-nál rátérünk a kerékpáros útvonalra. Innentől tájékoztató táblák jelzik az irányt. Ezen a gyakorlatilag nyílegyenes úton haladunk az M7-es autópálya felett át. Itt jön az első enyhe, de viszonylag hosszabb emelkedő. Ezt abszolválva a domb tetejéről gyakorlatilag legurulva tempót nyerünk, ahol szinte büntetlenül kipróbálhatjuk, milyen tempósan haladni. Mivel ezen az úton, lévén mezőgazdasági út, viszonylag ritkán közlekednek autók, simán elgurulhatunk az első élesebb kanyarig, ahol is balra Nadap felé kell mennünk. Itt már jó előre érdemes visszaváltani, mivel erőből kell megoldanunk a rövid emelkedőt. Mobil frissítő pont van kihelyezve a kanyarnál, aki esetleg mégis meg szeretne állni.

            A domb tetejére felérve jön egy lejtő, több élesebb kanyarral, így kontrolláljuk a sebességet egészen addig, amíg meglátjuk az emelkedőt. Itt javasolt lendületet venni, könnyebb elérni vele a tetejére. Nadap előtt komolyabb lejtő, ezáltal nagyobb sebesség. Az út minősége kiváló, az aszfaltos felület biztonságos haladást tesz lehetővé.

            Nadapra beérve az első utcán balra kanyarodva, követve annak vonalát elérünk a főútra, ahonnan már csak vissza kell gurulni a kiindulási ponthoz.

            Az út nehézségi fokozata: könnyű

            Átlagos edzettséggel kb fél óra alatt teljesíthető.

            Látnivaló az útvonalon annak van, aki szereti a természetközeli élményeket, a csendes túrákat, a friss levegőt.

A túra tervezéséhez segítség az alábbi linken:

https://turistautak.openstreetmap.hu/mentettutv-1632290312e9sr 

Itt navigációhoz .gpx is file is letölthető.

 

 

A dombos

            A dombos útvonalat már inkább gyakorlottabb kerékpárosoknak ajánlom, vagy olyanoknak, aki gyakorlottabb kerékpáros társaságában kerékpározik, és van némi előedzettsége esetleg más sportok gyakorlásából.

            A Velence Ország útról kiindulva az útvonal eleje gyakorlatilag megegyezik az “Egészen kiskör” útvonalával, egészen a Nadap felé vezető elágazásig, ahol most Pázmánd felé fogunk továbbhaladni. Táblák itt is jól jelzik az irányokat.  Itt tovább menve előbb egy egészen kis emelkedő, majd egy nem túl nagy, de elég lendületet adó lejtő következik, és be is értünk a községbe. Az út végén balra kanyarodva áttekerünk a településen, és haladunk tovább Vereb felé. Itt egy nehéz emelkedő vár ránk, amelynek meredeksége, és hossza is jobb erőnlétet igényel. Jó előre érdemes gondolkodni a váltó áttétel visszavételén, és kicsit magasabb pedálfordulat megteremtésén.

            Amint az emelkedőt teljesítettük sem lélegezhetünk fel, mert még pár száz méteren egy nagyon enyhe emelkedő szakasz következik, nyílt térrel, ahol az esetek felében szél is szokott fújni. De amint ezen túlvagyunk, jön egy hosszabb pihenő szakasz, erős lejtővel, konkrét száguldozási lehetőséggel. Itt a hétvégi napokon aránylag gyér szokott lenni a gépjárműforgalom, de azért érdemes figyelni.

            Lovasberénybe beérve az első lehetőségnél balra fordulunk, át a vasúti átjárón, egyenes a nadapi hegy felé  Itt érdemes kicsit szusszanni, akár menet közben is könnyebbre venni a tempót, mintegy felkészülve a hegy “megmászására”.

            Az emelkedő részről jó hír, az nem egyszerre emelkedik, pár 10 méter tekerés után rendszeresen vannak “platók”. ahol kicsit lehet pihenni. Átérve a hegyen Nadapra érünk be, innen főleg lejtők következnek, így érünk vissza a kiindulási ponthoz.

            Aki esetleg Nadapig nem fáradt el, az Nadap központjában jobbra elkanyarodva elmehet Sukoró irányába, ahol a kitáblázott kerékpárutat követve eljuthat az Evezős útig, és így vissza a kiindulási ponthoz. Ilyen igény esetén kérésre mellékelek leírást.

            A túra nehézsége közepes.

            Egy átlagos edzettségű kerékpáros 1,5 óra alatt teljesíti.

            A túra tervezéséhez segítség az alábbi linken:

https://turistautak.openstreetmap.hu/mentettutv-1632292516wibf 

Itt navigációhoz .gpx is file is letölthető.

 

A csizma

            Ez a nagy kör 68 km hosszú, itt már érdemesebb komolyabb edzettségi szinttel elindulni. Nagy komoly emelkedők, mint a “Dombos”-nál nincsenek, viszont vannak hosszabb elnyújtott, rövidebb - intenzívebb kapaszkodók, illetve nyílt térrel szeles haladások.

            A Velence Ország útról elindulva gyakorlatilag a kiskör befejező rész visszafelé. Egészen a velencei vasútállomásig, ahol a kerékpáros aluljárón áthaladva nekiindulunk Pusztaszabolcs irányába. A községen a főúton haladunk át, egészen a körforgalomig, ahol az első kijáratnál ki kell mennünk. Ezt követően egy dimbes - dombos, de nem nehéz szakasz következik, így érkezünk meg a Zichyújfalu felé vezető elágazásig. Amennyiben hétközben járunk arra, erőteljes teherautó forgalomra kell számítanunk, de hétvégén ez egészen elhanyagolható.

            Zichyújfalú felé úton nincsenek számottevő szintkülönbségek, egy két alattomos enyhe, de hosszú kivételével, viszont a szél itt is gyakran nehezíti a haladást. Amint beérünk Agárdra ez a probléma megszünik, elhajtunk a tópartra, ahol a kerékpárúton visszafelé megtesszük a kiskört, legalábbis annak egy jelentős részét. Itt egy komolyabb emelkedő vár ránk, ez a pákozdi arborétumnál van. Aki nem szeretne a kicsit murvás emelkedőn felmenni, annak javaslom az emlékmű felé, ahol jobb minőségű úton, könnyebben teljesíthető emelkedővel haladhat.

            A pákozdi hegyről egy tempós lejtő következik, itt aránylag sokan szoktak közlekedni, érdemes a tempót kontrollálni. Az Evezős úton végighaladva visszatérünk a kiindulási ponthoz.

            A túra nehézségi foka: közepes.

            Ajánlott gyakorlott kerékpárosoknak, akik már rendszeresen kerékpártúráznak.

A túra tervezéséhez segítség az alábbi linken:

https://turistautak.openstreetmap.hu/mentettutv-16327275134rv0

Itt navigációhoz .gpx is file is letölthető.

 

 

Egy változatos pálya

Ez az útvonal az, amit legalább egyszer ki kell próbálni. A túra jellemzője, hogy a nagyobb szintkülönbség, és az egyenes szeles sík váltakozik. A szokásos kiindulási ponttól egyből kapunk egy kis emelkedőt, át az autópálya felett, majd nekiiramodva a nadapi hegynek. Ez elején nem sok pihenési lehetőséggel, így indulás előtt az izületek bemelegítését ne hanyagoljuk el. Lovasberényig aztán szabad a pálya, lehet tempót venni, átlag sebességet növelni, hogy nekikezdhessünk a Vértesacsa - Alcsútdoboz távolságnak. Vértesacsánál vár bennünket egy újabb kihívást jelentő emelkedő, azonban ezt a fáradalmat az arborétum lejtőin kipihenhetjük.

Alcsútnál jobbra kanyarodva gyakorlatilag nyílegyenesen célba vesszük Baracskát. Tabajdnál a jobb oldalon egy friss vizű kút vár ránk, érdemes figyelni a lehetőséget, hogy a kulacsot újra tudjuk tölteni.

Tabajdot elhagyva végig sík, bár időnként szeles útszakasz vár ránk, egészen Baracskáig. Itt a kisebb dombot megmászva a vasútállomásnál egy rövidebb kerékpárúton kell haladnunk, azonban ezt követően Pettendig a 7-es főúton megyünk. Pettendtől Kápolnásnyékig kerékpárút biztonságában haladunk, majd a vasútállomásnál a falu központon keresztül érünk vissza a kiindulási ponthoz.

Ha pihenésre, látnivalóra vágyunk Alcsútdoboznál az arborétum kiváló erre.

A túra erőssége: közepes.

Jobb állóképességgel, és rendszeres kerékpárosok gond nélkül teljesíthetik.

Link a túraútvonal tervezéséhez:

https://turistautak.openstreetmap.hu/mentettutv-16424126635zjm

 

 

            A kerékpározás nem csak sport, hanem közösségi élmény is. A természet, a levegő, és a látnivaló mind-mind alkalmas a hétköznapok nehézségeinek kipihenésére. Csapatban túrázva egy fantasztikus program, de egyedül is egészen kiváló stresszoldó tevékenység. A hosszabb túráinkhoz mindenképpen jól felkészített kerékpárt javaslok, valamint kellő mennyiségű folyadékot, esetleg energia szeletet. A pozitív élmény így nem fog elmaradni.

 

Szerző: Karikázzunk

 

A bejegyzés trackback címe:

https://karikazzunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7417768954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alf56 2022.03.11. 12:40:58

A kiskör

Ha walaki úgy dönt, megteheti, hogy a Kemping utcáról NEM kanyarodik át a Fő utcára, hanem a kerékpár utat követve egyenesen, kerékpár úton haladva ugyan úgy az Evezős úthoz juthat.

47.238285, 18.644308 koordinátáknál érdemes lesni egy lépcsőt, amin felmenve egy kávézó-fagyizó-cukrászdánál lehet tartani egy kis pihenőt.
süti beállítások módosítása