Pedáltaposók blogja

Karikázzunk.blog

Karikázzunk.blog

Velencei-tó látnivalói

2022. március 10. - karikázzunk blog

Látványosságok a Velencei-tó körül

avagy a kerékpárútról elérhető látnivalók

Molla Szádik sírja

        Molla Szádik tatár-üzbég származású muszlim vallástanító, a Magyar Tudományos Akadémia hajdani altisztje. 1836-ban született, majd később Vámbéry Ármin társaságában jött Magyarországra. Csagatáj nyelvre fordította Arany János Rege a Csodaszarvasról című művét, valamint magyarra fordított üzbég népmeséket. 1892-ben Velence városában halt meg. Sírja a régi nadapi út melletti református temetőben található.

mollaszadik.JPG

Bence - hegyi kilátó

       A Bence-hegyi kilátóra, amely majdnem 20 méter magas, 118 lépcsőfok vezet fel. A kilátó stratégiai fontosságú és egy különösen szép panorámájú hegyre épült, ahonnan nem csak a Velence-tó egészét, hanem még a Budai-hegységet és a Vértest, sőt még a Bakony egyik csücskét is megcsodálhatják tiszta időben.

  bencehegyi_kilato.JPG

 

Sukoró ingókövek

        A Pákozdi-ingókövek természetvédelmi terület a Duna–Ipoly Nemzeti Park védelme alatt áll. A terület nagysága eléri a 44 hektárt, amely a Velencei-hegységben, Pákozd és Sukoró települések közigazgatási területén található. Védelem alatt áll 1951 óta. Magyarországon egyedülálló földfelszíni alakzatok, az ún. ingókövek elszórt csoportjai tagolják, a 200–250 méteres tengerszint feletti magasságban található egyedi dombos területet.

 ingokovek.JPG

 

Katonai emlékpark - Pákozd

        Pákozd központjától alig 8 kilométerre fekszik hazánk egyik legizgalmasabb szabadtéri múzeuma, a Katonai Emlékpark. A kiállítás elsősorban az 1848-as forradalom viharos évein kalauzolja végig a látogatókat, de hűen őrzi az elmúlt 170 év fontosabb hadászati eseményeinek emlékét is. Ideális színtere lehet egy rendhagyó történelem órának, hiszen interaktív elemekkel és rengeteg múzeumpedagógiai programmal várják az érdeklődőket.

 kempp.JPG

 

Pákozd-Sukorói Arborétum és Szabadidőpark

A Velencei-tó legszebb táján elterülő arborétum 96 hektáros területen 250 féle fa és cserje, számtalan lágyszárú növény tárul a látogatók elé, akik az arborétum kilátójáról velencei tájban gyönyörködhetnek.

arboretum.JPG

Halászcsárda

        A kerékpárútról némileg letérve, a Katonai Emlékparktól nem messze található a halászcsárda, ahol a túrát megszakítva lehet pihenni, és egy ebédet elfogyasztani.

halaszcsarda.JPG

Miska huszár

        Budapesttől a Balaton felé tartva, az M7-es autópálya mellett egy 12,5 méter magas szobor óriás ejti ámulatba az utazókat. A 100 tonna betonból kifaragott Miskahuszár nem csak Magyarország, hanem a világ legnagyobb ólomkatonája címet is bezsebelhette.

 miskahuszar.JPG

 

Sarvajc-kereszt és kilátó

       A Velencei tavat megkerülő kerékpárút mentén találhatjuk az érdekes formájú, fából épült kilátót, amelynek tetejéről bepillantást nyerhetünk a titokzatos vízi világba. A kilátó teljes mértékben modernre sikerült, melynek átadására 2014 tavaszán került sor. A dinnyési önkormányzat adta át a nagyközönségnek a kilátót valamint a mellé épített kerékpáros pihenő pontot is egyaránt.

 sarvajc-kereszt.JPG

 

Várpark és Skanzen Dinnyés

       A Dinnyésen található Várpark néven ismert turisztikai létesítménye egy Magyarországon állt, egykori várak anyag hű makettjeinek sokaságát foglalja magában. A várak érdekessége, hogy úgy vannak elhelyezve egymástól, hogy a topográfiai viszonyoknak hozzávetőlegesen is megegyezzen.

 varpark_dinnyes.JPG

 

Meteorit

        Gárdony Holdsétányán korzózva érdekes műalkotásra bukkanhatnak a kirándulók. A Meteorit névre keresztelt térplasztika 2017 augusztusának végén, nem sokkal a szabad szemmel is látható meteorhullást követően foglalta el helyét a közkedvelt sétányon.

 gardony_meteorit.JPG

 

ChocoRino kézműves műhely

       A gárdonyi székhelyű ChocoRino Kézműves Csokoládé Műhely prémium minőségű csokoládét készít a legkiválóbb természetes alapanyagokból, adalékanyagok hozzáadása nélkül. Az egyedi, magas élvezeti értékkel rendelkező finomságok egyedi designnal párosulnak. A ChocoRino exlkluzív ízbombái több díjat és elismerést is bezsebeltek már, például a fekete ribizlis mézes csoki csillagot kapott a Great Taste Award 2020 versenyen.

 choco_rino.JPG

 

 H2O akváriumház

       Az élővilág sokféleségéért rajongók számára igazi csemegét nyújt az agárdi hajóállomásnál fekvő H2O Akváriumház. A létesítmény a 2014-es évben nyitotta meg kapuit a helyi vidékfejlesztési program részeként azzal a céllal, hogy természethűen bemutassa a Velencei-tó növény- és állatvilágát. Az agárdi vasútállomástól mindössze 200 méterre található épület 8 akváriumnak ad otthont.


h2o_akvariumhaz.JPG

 

Velence-Újtelep - Kalazanci Szent József Templom - Velence

       A Velence városában található Velence-Újtelep - Kalazanci Szent József Templom, amely egy torony nélküli templom. Építése 1995-re tehető, melynek harangja a mellette álló vas haranglábon ül. Az Erzsébet-téren álló különleges templomot a látogatók hétfőn és vasárnap tekinthetik meg belülről 1-1 órás kereteken belül.

 velence-templom.JPG

 

        Érdemes egy napot rászánni, és megismerkedni a környékkel, elmerülni a sok látnivaló, és a táj szépségében. Jó időben kifejezetten kellemes egy tó körül kerékpározás a fentieken kívül is számos látnivaló megtekintése igazi életre szóló élménnyel gazdagít.

Szervő: Karikázzunk

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://karikazzunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9317777182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Motorogre 2022.03.11. 06:17:15

Köszönjük, tekerünk !!!

gigabursch 2022.03.11. 06:17:41

És az Arborétum? A Halászcsárda?

karikázzunk blog 2022.03.11. 06:18:52

@gigabursch: Jogos. Hamarosan kiegészítem! :D

gigabursch 2022.03.11. 10:53:57

@karikázzunk blog:
OK
Amikor épp verseny van a Kajak-Kenu és Evezőspálya is elég látványos.
S ugyan le kell tenni a bringát, de behajózni a szigetek közé, se érdemtelen valami...
:-)

Még aztán van pár hitedben épület, fa, stb.

Várom a cikkeket!
:-)

karikázzunk blog 2022.03.11. 10:55:21

@gigabursch: Köszönöm az észrevételt. Nem törekedtem az összes látnivaló ismertetésére. A következőkben a javaslatot figyelembe veszem!

NOHIA 2022.03.11. 10:55:41

Jó a cikk, csak az alábbiak hiányoznak nagyon:
Gárdonyi Géza szülőháza,
Agárdi rönkvár,
Szt. Anna templom (ahol többek közt Gárdonyit megkeresztelték),
Nádasdy-kastély,
Forray Júlia grófnő síremléke, a Nádasdy obeliszk.
Ezekhez végig kerékpárút vezet.
Nagy hiba ezeket kihagyni a felsorolásból!!!

karikázzunk blog 2022.03.11. 10:56:48

@gigabursch: Egyetértek! Nem törekedtem az összes látnivalóra, de a jövöben megfonotolom egy újabbat is írni, amiben ezek szerepelnek!

Alf56 2022.03.11. 12:29:09

Bence - hegyi kilátó : szép kis kaptató felmenni, aztán kiderül: fizetős. Viszont a parkoló végéből is szép a kilátás és olcsó a sör.

Sukoró ingókövek: a túra sajna (?) terepes bringával se járható be. Pákozdon az Oázis sörözőnél érdemes letenni a gépet, cca 3 órás körtúra végig menni. Megéri! (vizet vigyél!!!)

Miska huszár: bár a szobor nemkicsi, a bringakörről szinte nem is látszik. Pákozdon a Széchenyi-Domb utca sarkánál kell a tó fel menni (a Széchenyin van az a nagy lejtő/emelkedő) A büfé drága.

Várpark és Skanzen Dinnyés: a bringakörről a Sarvajc-kereszt és kilátótól nem messze (Agárd felé) egy immár táblázott letérőnél lehet átmenni Dinnyésre (vagy a Kanyar büfénél). A skanzennel szemben cukrászda, jó pihenőhely.

H2O akváriumház: még sose találtam nyitva.

" Érdemes egy napot rászánni, és megismerkedni a környékkel"
Egyet?? 2 éve rendszeresen, évi 3-4 alkalommal körbetekerjük a tavat. Vagy csak úgy megyünk, vagy pár napot ott is töltünk. MINDIG fedezünk fel új, szép dolgokat.

karikázzunk blog 2022.03.11. 12:39:19

@Alf56: Igen, ez így van. A kilátó valóban fizetős. Aki nem szeretne fizetni, annak is érdemes felmenni, szerintem. Mi közelben lakunk, sokszor láttam, de így is rendszeresen megyünk arra. Aki szereti a temészetet, annak Sukoró igazi csemege. Nagyon sokan kirándulnak arra. Pákozdra beérve a játszótérnél nem jobbra, hanem balra kell menni, kis köves úton egy percre sincs a Miska huszár. Érdekes látványosság. A várpark Dinnyés belterületén van, mi is sokszor mentünk arra, 7-es főút kicsit forgalmas, de pl. ha át sikerül kelni rajta, akkor onnan már egészen közel van. Ha nem, marad az agárdi rész áthajtásra. (Menetiránytól is függ, ki honnan érkezik) H2O ház: igen, ez sajnos előfordul.

Ez lehetőségtől függ. Aki teheti, mindenképpen több napot szánjon rá, aki nem, az legalább egyet.

Köszönöm a hozzászólást!

gigabursch 2022.03.16. 10:17:23

@karikázzunk blog:
Szupi!

Itt jegyzem meg - ne vedd kotekedesnek! -, hogy szerencsésebb cím lett volna, ha azt írod, hogy (pl.):
Bemutató a Velencei-tó látnivalóiból, vagy
Néhány tetszetős/,izgalmas kirándulási úticél...
Válogatás a bringás úticélokból a V. tó mentén.
Stb

karikázzunk blog 2022.03.16. 10:20:04

@gigabursch: Köszi Erre is jobban figyelek majd a jövőben! :D
süti beállítások módosítása